DUURZAAM ONDERNEMEN

Wij doen ons best om duurzaam te ondernemen. De producten waar we mee werken zijn dan ook zo duurzaam en lokaal mogelijk geproduceerd. Op deze manier proberen wij ondanks ons volume met een minimale footprint te werken en optimaal maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. Ons menu is 75% vegetarisch, waarvan 25% veganistisch. Sinds januari 2018 serveren wij geen gerechten met rund of ander fokvlees, maar alleen wild en gecertificeerde vis (via stichting De Noordzee). Lees hieronder meer over onze producten en de partijen waar wij mee samenwerken op gebied van duurzaamheid. Nu al de smaak te pakken? Ga direct naar de menukaarten, klik hier.

Falco Eleonorae Award 2018
In februari 2019 namen wij de Falco Eleonorae Award 2018 in ontvangst. Deze Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een horeca locatie binnen Nederland en België die uitblinkt op het gebied van duurzame Food & Beverage.  Juryvoorzitter Gregor Christiaans van de Falco Eleonorae Awards zegt:

Restaurant Pllek in Amsterdam is het voorbeeld hoe duurzaamheid anno 2018 eruit moet zien. Hip en eigentijds en concessieloos kiezen voor een menukaart met alleen maar duurzame Food & Beverage’.

 

TIENDUIZENDEN VLEESGERECHTEN MINDER
Jaarlijks komen er erg veel mensen bij ons over de vloer. Dit geeft een maatschappelijke verantwoordelijkheid, de impact is immers groot. Sinds het begin doen wij het zo biologisch en duurzaam mogelijk, maar sinds 2018 gaan we een stap verder. Zo serveren we geen gerechten meer met rund of ander fokvlees, maar alleen wild en gecertificeerde vis (via stichting De Noordzee) en voeren we een 75% vegetarische kaart, waarvan 25% vegan. Vergeleken met 2016 serveren wij sindsdien 50% minder vleesgerechten, dit zijn er tienduizenden op jaarbasis. Dat scheelt heel veel lieve dieren en ‘n footprint.

BIOLOGISCHE GROENTEN
De eigenzinnige en officieel gepensioneerde boer Wim Bijma kweekt onder de rook van Amsterdam sinds jaar en dag biologische groenten uit liefde voor zijn vak. Een liefde en passie die hij deelt met onze chef Dimitry Mulder. Er zijn slechts een beperkt aantal restaurants die bij Wim mogen afnemen en wij zijn daarom oprecht trots dat wij één van deze restaurants zijn. Het land van bioboer Wim Bijma is een groenten walhalla voor onze chef Dimitry. Wekelijks staat hij op het land te helpen met het planten en oogsten. Pllek heeft er een eigen stukje land waar we het hele jaar door onze eigen seizoensgroenten en diverse kruiden telen, vers uit de klei.

FAIRTRADE 2.0 KOFFIE
Bij ons drink je Moyee Coffee, de eerste “FairChain Coffee” ter wereld, oftewel: FairTrade 2.0. De boeren krijgen niet alleen een betere prijs voor hun bonen, Moyee Coffee brandt de bonen ook in het land van herkomst. Hierdoor blijft 50% waarde achter, i.p.v. 15% zoals normaal gesproken (waarvan slechts 2% winst is). Zowel het branden als verpakken vindt plaats in Ethiopië. Moyee Coffee verkoopt vervolgens de koffie en de waarde wordt netjes gedeeld, een eerlijke relatie tussen producenten en consumenten. Deze eenvoudige verschuiving in de koffieketen verbetert het leven van miljoenen mensen op een radicale en positieve manier. Met FairChain proberen zij de koffieketen te herstellen. Het doel is om een 50/50 balans tussen koffieproducenten en koffiedrinkers te creëren.

BIER MET EEN MAATSCHAPPELIJKE GEDACHTE
Voor onze speciale bieren hebben we twee bijzondere Amsterdamse brouwers. Brouwerij De 7 Deugden en Brouwerij de Prael bieden beide sociale werkplekken voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. De brouwerijen geven deze mensen een kans om zichzelf te ontwikkelen, zowel op de werkvloer als via opleidingen. Naast het feit zij bijzonder lekkere biertjes maken, is deze maatschappelijke gedachte voor ons de belangrijkste reden dat we voor deze brouwerijen kiezen.

BROOD ZONDER TOEVOEGING
In samenwerking met Bakkerij Kaandorp worden al onze broden speciaal voor Pllek ontwikkeld zonder toevoegingen, van de toast op onze ontbijtkaart tot het luchtige desembrood op de lunchkaart. Bakkerij Kaandorp is een traditioneel familiebedrijf uit Edam en al ruim 75 jaar een begrip in Amsterdam en omstreken.

EUROPESE WIJNEN UIT AMSTERDAM NOORD
Samen met onze buren Karakter Wijnimport uit Amsterdam Noord, selecteren wij vier keer per jaar passende wijnen op basis van ons seizoensmenu. Alle wijnen op onze kaart komen alleen uit Europa en het aantal dat uit Italie komt, wordt per trein vervoert. Het merendeel van de wijnen draagt het biologische keurmerk. Een aantal wijnen zijn zelfs geschikt voor veganisten.

PAPIEREN RIETJES
Onze rietjes zijn gemaakt van papier en komen van Sier Disposables, een organisatie die bijdraagt aan een beter milieu door een zo verantwoord mogelijke bedrijfsvoering. Zo is het grootste deel van hun assortiment biologisch afbreekbaar. Hun artikelen worden o.a. gemaakt van suikerrietpulp, palm, coconut en FSC hout.