GRACHTENFESTIVAL | TOONZETTERS: 20 TOONAANGEVENDE NEDERLANDSE COMPONISTEN

Toonzetters is een caleidoscopisch concert waarbij twintig jonge Nederlandse componisten je meenemen in hun verhaal. Verschillende stijlen en karakters, van neo-romantisch slagwerk tot indie-rock op piano of jazzy electronics passeren in hoog tempo de revue. Gedurende een uur ontvouwt zich zo een levendig tijdsbeeld van muziek anno nu. Tel daarbij het energieke spel van vier voortreffelijke Nederlandse musici, gecombineerd met de hypnotische filmbeelden van Bowie Verschuuren en de regie van Jos van Kan, en de toon voor een uniek concert lijkt gezet.

Componist Primo Ish-Hurwitz, winnaar Alba Rosa Viëtor 2022, doet daartoe een poging met Toonzetters. Vanaf de eerste noot wordt het publiek meegenomen in een muzikale stroom die pas een uur later weer tot stilstand zal komen.

De twintig jonge Nederlandse componisten laten van zich horen tijdens een speciale, door hen ontworpen concertervaring. De ontwikkelingen aan de muzikale frontlinies gaan snel, zowel op artistiek als technologisch gebied. Componisten vinden nieuwe wegen om een groter publiek aan te spreken, 20e-eeuwse ‘taboes’ als tonaliteit zijn geen issue meer, er wordt weer volop geflirt met oude tradities en tegelijk wordt het gebruik van elektronica steeds meer mainstream.

Door al deze verschillende geluiden, stijlen en invloeden wordt het een overweldigende ervaring waar je als luisteraar niet anders kan dan je aan overgeven. Het draait niet meer om een individuele componist maar laat juist zien hoe enorm divers nieuwe muziek geworden is in deze 21e eeuw.

Toonzetters is een initiatief van Oranjewoud Festival en Stichting Pelgrimsjaren in coproductie met November Music en Festival Dag in de Branding. 

Info & Tickets

  • ma 15 aug
  • 20:00 - 21:15

Delen