Pllek

KUNST, CULTUUR, EVENTS EN MEER
11 Mei 2017
CRAZYWISE | DOCUMENTAIRE VAN PHIL BORGES

CRAZYWISE | DOCUMENTAIRE VAN PHIL BORGES

Wat als een psychose gezien zou worden als een positieve verlichtende ervaring in plaats van een mentale stoornis? Pllek presenteert op 11 mei aanstaande samen met Sinchi Tribe een bijzondere documentaire over een onderwerp dat ons allemaal aangaat: onze geestelijke gezondheid en onze geesteswereld.

Tijd: 19.30 (deuren open 19.00)
Online ticket: € 8,00| Deurverkoop: € 10,00
FACEBOOK EVENT VOOR UPDATES
- - -

Mensenrechten fotograaf Phil Borges heeft tijdens zijn reizen gezien hoe inheemse culturen wereldwijd de symptomen van een psychose juist beschouwen als een sjamanistisch potentieel. Eenmaal terug in de VS volgt Phil twee jonge Amerikanen die gediagnosticeerd met een “mentale stoornis”. Adam (27) leidt aan verwoestende bijwerkingen van medicijnen, voordat hij zich overgeeft aan meditatie. Ekhaya (32) overleeft meerdere zelfmoordpogingen voordat ze begint aan haar spirituele training, waarna ze zelfs tot traditioneel Zuid-Afrikaanse genezer wordt benoemd.

CRAZYWISE zet professionals uit de geestelijke gezondheids naast psychiatrisch ervaringsdeskundingen. Beide partijen beschouwen een psychologische crisis als een potentiële ontwikkeling tot geestelijk groei in plaats van een ernstige ziekte. Wat kunnen wij hiervan leren?


PROGRAMMA
De vertoning van de documentaire duurt 82 minuten en wordt met een korte introductie door Luc Schoot (van Crazywise) ingeleid. Na afloop van de documentaire gaat de avond door als 'Knowledge Café' - een informele bijeenkomst waarin 5 tot 8 (ervarings)deskundigen op het gebied van psychologie en (alternatieve) geneeskunde ingaan op de documentaire en hun visie op dit controversiele onderwerp. Het publiek wordt aangemoedigd om op een laagdrempelige manier met de deskundigen in gesprek te gaan.

Experts: Inge van Schooneveld (Sinchi Tribe), Kim Helmus (psycholoog, Stichting Wat Doe Jij), Kiki Toao & Rombout (ervaringsdeskundigen, The Shamaniac Movement), Vincent Foster (bewustzijnsontwikkelaar, Foster the Flow) en Hans West (verslavingsdeskundige).